Svjetski dan zdravlja 2013. godine

Svjetski dan zdravlja World Health Day obilježava se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. travanj određen je za Svjetski dan zdravlja i počinje se obilježavati od 1950. godine. Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje i time skrenula pozornost na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. travanj, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine.


U središtu ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji se obilježava 7.travnja je visoki krvni tlak ili hipertenzija. Ovogodišnjom temom želi se ukazati na vrlo ozbiljnu bolest koja svakim danom nažalost pogađa sve više svjetske populacije. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jedan od troje odraslih ljudi u svijetu boluje od visokog krvnog tlaka, time je ova bolest odgovorna za oko 12,8% svih smrtnih slučajeva i od njenih posljedica u 2010. godini umrlo više od 9 milijuna ljudi.

Hipertenzija je vrlo opasna bolest koja osim što oštećuje srce, mozak, bubrege i oči, ona  predstavlja prijetnju cijelom organizmu, ugrožavajući cjelokupno njegovo zdravlje i znatno u konačnici smanjuje kvalitetu života.
Ono što ovu bolest  čini vrlo opasnom  je njena karakteristika da je prisutna dugo i ostavlja kroz to vrijeme posljedice po zdravlje bez da osoba subjektivno osjeti neki od upozoravajućih znakova. Neki od tih upozoravajućih znakova na koje bi trebalo obratiti pozornost su glavobolja u zatiljku, lupanje srca, zujanje u ušima, zamućenje vida, umor pri fizičkom naporu te primjerice krvarenje iz nosa. Zbog svih ovih karakteristika hipertenziju još nazivamo i podmuklom bolešću i tihim ubojicom.
Na sreću hipertenziju danas možemo vrlo uspješno liječiti, dakako ako je na vrijeme otkrijemo. Stoga je kontrola krvnog tlaka vrlo važna kao i uopće preventivni pregledi. Jednako tako današnje spoznaje o ovoj bolesti ukazuju kako se jednako tako može i spriječiti.

Naime, poznati su brojni čimbenici rizika koji značajno mogu doprinijeti razvoju visokog krvnog tlaka, kao što su pojava bolesti u obitelji, debljina, povišene masnoće u krvi, pušenje te prekomjerno konzumiranje alkohola, slane i masne hrane. Stoga se rizik od pojave hipertenzije može značajno smanjiti brigom o vlastitom zdravlju koja uz preventivne sistematske preglede treba uključivati: reduciranje unosa soli u organizam, zdravu prehranu, izbjegavanje pretjeranog unošenja alkohola, nepušenje, redovitu fizičku aktivnost te održavanje zdrave tjelesne težine. Zbog prirode ove opake bolesti te zahvaljujući činjenicama da se hipertenzija može i spriječiti i uspješno liječiti, ciljevi ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja su:

Povećati svijest, zdravo živjeti, poboljšati otkrivanje i prilagoditi okoliš

  • povećati svijest o uzrocima i posljedicama visokog krvnog tlaka
  • osigurati informacije o tome kako spriječiti visoki krvni tlak i s njim povezane komplikacije
  • poticati odrasle na redovito kontroliranje krvnog tlaka i pridržavanje preporuka liječnika
  • poticati skrb o svom zdravlju u cilju prevencije visokog krvnog tlaka
  • svima omogućiti mjerenje krvnog tlaka
  • poticati nacionalnu i lokalnu vlast na stvaranje okoliša koji podržava zdrave navike

Za više informacija o Svjetskom danu zdravlja pogledajte na web stranici:

http://www.who.int/world-health-day/en/