Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Naslovna

Trenutno ste ovdje: Naslovna

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

1. prosinac 2013.Svjetski dan borbe protiv AIDS - 1. prosinca, svake godine okuplja ljude iz cijelog svijeta u cilju podizanja svijesti o HIV/AIDS-a i poticanju međunarodne solidarnosti pred licem pandemije. Dan je prilika javnih i privatnih partnera za širenje svijesti o statusu pandemije i djelovanja u cilju prevencije HIV/AIDS, liječenju i njezi zbog visoke prevalencije u zemljama diljem svijeta.

Od 2011. do 2015. godine, World AIDS Dani će imati temu "Kako postići nulu:. nulu novozaraženih HIV-om, nulu diskriminacije i nulu smrtnih slučajeva povezanih s AIDS-a.". Kampanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a stavlja fokus na "nulu smrtnih slučajeva povezanih s AIDS-om" znači postići veću dostupnost liječenja za sve; pozvati vlade da djeluju sada. To je poziv u skladu obećanja poput Abuja deklaracije, za afričke vlade da barem postignu cilj povećane potrošnje u liječenju HIV-a.

ZZJZ Osječko-baranjske županije i studentska organizacija CroMSIC-Osijek i ove godine zajednički obilježavaju 1. prosinca, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Misija nam je ojačati borbu protiv širenja spolno prenosivih bolesti, educirati mlade i poticati zdrav pristup prema reproduktivnom zdravlju, što je u današnje vrijeme jedan od ključnih problema mladih.. CroMSIC je inače organizacija studenata medicine Republike Hrvatske i član Međunarodne udruge studenata medicine IFMSA (International Federation of Medical Stidents’ Assotiation), koja se bavi međunarodnim aktivnostima i usmjerena je ka uzajamnom povezivanju, razmjeni iskustava te promicanju humanih ideja i etičkih načela među studentima medicine i šire populacije, u težnji ka stvaranju odgovornih budućih liječnika.

U sklopu akcije održat ćemo niz aktivnosti na Trgu Ante Starčevića, predavanja u srednjim školama u većim gradovima u regiji, sportsko natjecanje, party u Studentskom centru, te besplatno i anonimno testiranje za sve zainteresirane. Besplatno će se dijeliti informativni letci, ali i kondomi.

AKTIVNOSTI:

Za nedjelju, 01. prosinca, organiziran  je info štand na Trgu Ante Starčevića od 10 do 14 sati, gdje će građani moći saznati nešto više o HIV infekciji i AIDS-u, ali i o ostalim spolnom prenosivim infekcijama. Studenti (volonteri) će dijeliti promotivne materijale i prezervative.

Isto tako, organizirali smo i izvanredno anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV/AIDS u prostorijama Centa za savjetovanje i testiranje na HIV/AIDS u ZZJZ Osječko-baranjske županije, od 8 do 14 sati.

U četvrtak, 05. prosinca, naše aktivnosti se nastavljaju u vidu STOP AIDS party-a koji će se održati u u Campus Cafeu, jednom od najpopularnijih kafića među studentima.

U razdoblju od 25.11.  do 05.12.2010. u Osijeku, ali i nekim većim gradovima u regiji (Sl. Brod, Vinkovci, Našice, Vukovar) održati ćemo edukativna predavanja u svim srednjim školama, namijenjena učenicima prvih razreda zbog sve ranijeg stupanja u spolne odnose, te tako ulaska u rizičnu skupinu za spolno prenosive bolesti.

U prvom tjednu prosinca, u okviru akcije „AIDS Run – Sportom protiv AIDS-a“, održat će se prijateljska utakmica između Medicinskog fakulteta i Studija kulturologije Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Osijeku.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da poprate sva navedena događanja i na taj način pomognu u našoj borbi za zaštitu zdravlja ljudi, posebno mladih, našega područja.

 

Koordinator CST-a Osijek

Doc. dr. sc. KarloCopyright © Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije