Prvi Svjetski dan borbe protiv raka jajnika

Na današnji dan, po prvi puta se širom svijeta obilježava Svjetski dan borbe protiv raka jajnika. Brojne organizacije koje se bave problemom raka jajnika u cijelome svijetu se ujedinjuju, s ciljem educiranja svojih zajednica o raku jajnika i njegovim simptomima. Istodobno za žene koje žive s tom bolešću, kao i njihove obitelji i prijatelje, Svjetski dan raka jajnika ima za cilj izgraditi osjećaj solidarnosti u borbi protiv ove bolesti.

Rak jajnika se dijagnosticira godišnje u gotovo 250.000 žena diljem svijeta, a odgovoran je za 140.000 smrtnih slučajeva svake godine, a radi se o najzloćudnijem ginekološkom tumoru. Simptomi najčešće ostaju neprepoznati, jer se nerijetko mogu zamijeniti s drugim simptomima nekih manje ozbiljnih bolesti, osobito probavnih smetnji, a kojima žene ne pridaju osobitu pažnju. Rak je to u žena s najnižom stopom preživljenja i još uvijek bez vrlo učinkovite terapije. Stoga i ne trebaju čuditi statistike koje pokazuju kako samo 45% žena s rakom jajnika ima šansu preživjeti pet godina, što je poražavajuća činjenica, u odnosu na primjerice žene s rakom dojke koje imaju šansu pet godišnjeg preživljenja i do 90%.

5 ključnih činjenica o raku jajnika:

1. Sve žene su u opasnosti od obolijevanja

2. Znanje i svijest o ranim znakovima upozorenja na ovu bolest mogu spasiti brojne živote

3. Dijagnoza u ranoj fazi znatno poboljšava ženine izglede za preživljavanje

4. Rak jajnika često se dijagnosticira u kasnoj fazi

5. Mnoge žene pogrešno vjeruju kako će samo PAPA test otkriti rak jajnika

Rak jajnika jednako je veliki javnozdravstveni problem i u Osječko-baranjskoj županiji u kojoj u proteklih jedanaest godina prosječno od ove bolesti obolijeva oko 30-tak žena godišnje, a u istom razdoblju godišnje umire oko 20-tak žena. Time rak jajnika zauzima 4 mjesto po učestalosti, ali i smrtnosti od raka kod žena.

Na današnji dan i ZZJZ Osječko-baranjske županije pridružuje se ovoj svjetskoj kampanji, s ciljem podizanja svijesti i edukaciji o ranim simptomima i znakovima koji upućuju na rak jajnika, a kako bi se ova bolest otkrila u ranoj fazi kada su i izgledi za boljom prognozom znatno veći. Stoga je važno žene poučiti ranim znakovima koji upućuju na ovu bolest kako bi im pridavale veću pažnju. Ukoliko primijete da im se trbuh neuobičajeno povećao, da imaju upornu nadutost, bolove u zdjelici ili učestalu potrebu za mokrenjem, a ove tegobe traju stalno kroz nekoliko tjedana, potraže pomoć i posavjetuju se s liječnikom.

Kako za rak jajnika još uvijek nema učinkovitog testa za rano otkrivanje, a rak jajnika ne može se otkriti PAPA testom vrlo je važno da žene redovito odlaze na preventivne ginekološke preglede.Uredio i objavio: Nikola Kraljik, dr. med. specijalist javnog zdravstva