Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  17. Dan mimoza – Nacionalni dan protiv raka vrata maternice

  25 sij 2024

  Svake se godine u siječnju obilježava Dan mimoza – Nacionalni dan protiv raka maternice i 18. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (ove godine 22. – 28. siječnja). Cilj je obilježavanja podsjetiti na prioritet zdravlja i edukacije o prevenciji raka vrata maternice te poduzimanje koraka za smanjenje rizika od ovog raka.

  Za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice javlja se u nešto mlađoj dobi.
  U Republici Hrvatskoj u 2021. godini trećina je novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina. U 2022. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj je umrlo 109 žena, od kojih je trećina bila mlađa od 60 godina. U Osječko-baranjskoj županiji u 2020. godini bilo je 18 novooboljelih žena od raka vrata maternice koji se tako smjestio na 9. mjesto najučestalijih sijela raka u žena s udjelom od 2,7% svih novotvorina.

  Najčešći je uzročnik raka vrata maternice Humani papiloma virus (HPV), protiv kojega postoji cjepivo i samim time uz redovne ginekološke preglede rak vrata maternice ima veliku mogućnost prevencije.
  Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija u studenom 2020. godine usvojila Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice povećanjem obuhvata cijepljenja protiv HPV-a na barem 90% svih djevojčica mlađih od 15 godina te povećanjem udjela žena u dobi do 35 godina s obavljenim preventivnim ginekološkim pregledom na 70%.

  U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dostupno već 18 godina (od 2006.), a od školske godine 2015./2016. dostupno je kao dio Nacionalnog programa cijepljenja. Cijepljenje protiv HPV-a je dostupno kao dio Nacionalnog programa cijepljenja za svu djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole, a mogu se cijepiti svi od 9 do 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola, pa je važno cijepljenje i djevojčica i dječaka.

  Iako u Hrvatskoj nisu postignuti internacionalni ciljevi postotka cijepljenih, vidljiv je pozitivan trend povećanja postotka cijepljene djece i mladih od početka primjene u sklopu Nacionalnog programa cijepljenja.

  Iako sprečava preko 80% dugotrajnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito provoditi ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test).

  S obzirom da organizirani probir daje bolje rezultate u prevenciji nego oportunistički, Nacionalni program (NP) ranog otkrivanja raka vrata maternice (RVM), uveden je u Hrvatskoj 2012. godine kao treći NP probira raka u odrasloj populaciji. Trenutno je u tijeku provedba prve faze reorganiziranog Nacionalnog programa odnosno pilot projekta u Virovitičko podravskoj županiji kako bi se temeljem podataka praćenja i iskustava iz pilot projekta mogao izraditi protokol za provedbu na nacionalnoj razini.

  U posljednjih deset godina u Hrvatskoj bilježimo trend pada pojavnosti raka vrata maternice, dok je mortalitet stabilan. No i dalje se rak vrata maternice u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena, te je njegova prevencija i liječenje jedan od javnozdravstvenih prioriteta. Cijepljenje protiv HPV-a i redoviti preventivni ginekološki pregledi siguran su put prema zaštiti od raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om. Uključimo se svi u podizanje svijesti i edukaciju o zaštiti od raka vrata maternice i bolesti povezanih s HPV-om.

  Dijelite informacije: Proširite informacije o prevenciji raka vrata maternice i bolesti povezanih s HPV-om dijeljenjem informacija na društvenim mrežama. Potaknite svoje prijatelje i obitelj da nauče o važnosti preventivnih pregleda i cijepljenja.

  Dođite na preventivni pregled: ako niste bili na preventivnom ginekološkom pregledu duže od tri godine, zakažite termin kod svog liječnika. Redoviti pregledi mogu rano otkriti abnormalne promjene stanica, što može spriječiti rak vrata maternice.

  Podržite cijepljenje protiv HPV-a: Podržite cijepljenje osoba kojima se preporuča cijepljenje protiv HPV-a, koji je vodeći uzrok raka vrata maternice i ostalih karcinoma povezanih s HPV-om. Cijepite svoju djecu ako su u dobi kada se to preporučuje. 

  Dan mimoza – Nacionalni dan protiv raka maternice održat će se
  27. siječnja 2024. godine na Trgu Ante Starčevića s početkom u 10h!
  Vidimo se!

  Priredio:

  Alen Imširović, dr. med., specijalizant javnozdravstvene medicine

  Izvori:

  https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2022/11/Bilten-Incidencija-raka-u-Hrvatskoj-2020.-godine.pdf

  https://necurak.hzjz.hr/o-programu/epidemioloski-podaci/

  https://www.hzjz.hr/aktualnosti/nacionalni-dan-mimoza-i-europski-tjedan-prevencije-raka-vrata-maternice-2024/

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori