Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  RSS

  Novosti

  Svake se godine 14. lipnja obilježava Svjetski dan darivatelja krvi, a ove, 2024. godine, obilježit će se jubilarni 20. put uz naziv kampanje: „20 godina obilježavanja darivanja: hvala darivateljima krvi!“
  Europski dan palijativne skrbi obilježava se 15.06.2024. s idejom zajedništva svih zemalja Europe u razvoju i pružanju palijativne skrbi. Naglasak Europskog dana palijativne skrbi je na dva područja važna za podizanje svijesti i postojanje palijativne skrbi u pojedinoj zemlji:
  U svrhu državnog monitoringa 10. lipnja 2024. godine izvršeno je uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju iz lokalne vodoopskrbe naselja Gradac Našički od strane djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
  U svrhu praćenja zdravstvene ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju na javnim slavinama 6. lipnja 2024. izvršeno je uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju na javnoj slavini na groblju Dalj Planina, Rudina Sadovi bb, od strane djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
  Svjetski dan sigurnosti hrane, koji se svake godine obilježava 7. lipnja, doživljava svoje šesto izdanje, dobivajući na važnosti u cijelom svijetu. Njegov glavni cilj je privući pozornost i potaknuti akcije koje će pomoći u sprječavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima koji se prenose hranom, pridonoseći sigurnosti hrane, ...
  Ove je godine 12-ta obljetnica odluke Hrvatskog sabora kojom se 6. lipnja obilježava Dan prava osoba s duševnim smetnjama. Mentalno zdravlje sastavna je i neizostavna komponenta zdravlja.
  U svrhu praćenja zdravstvene ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju na javnim slavinama 28. svibnja 2024. izvršeno je uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju na javnoj slavini na groblju Josipovac, od strane djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
  Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).
  Generalna skupština UN-a na zasjedanju u travnju 2018. godine proglasila je 3. lipnja Svjetskim danom bicikla i tako posvetila pozornost biciklu u razvojnim strategijama i uključila bicikl u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe.
  Za vrijeme trajanja velike vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova : DHMZ - Upozorenje na toplinske valove
  Pri Ministarstvu zdravstva izrađen je Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine, a koji uključuje potrebne postupke za pripravnost i djelovanje na nacionalnoj i lokalnoj razini u slučaju opasnosti od toplinskog vala, ali i preporuke za smanjenje rizika kako za pojedince, tako i u institucionalnim uvjetima.
  Korištenje duhana je glavni uzročnik niza karcinoma, uključujući one koji zahvaćaju usnu šupljinu, pluća, jetru, želudac, crijeva, jajnike i određene vrste leukemije. Duhan je odgovoran za 25% svih smrtnih slučajeva od raka u svijetu, što iznosi oko 2,5 milijuna smrtnih slučajeva godišnje. Iako je došlo do primjetnog pada globalne upotrebe duhana s 1,36 milijardi u 2000. godini na oko 1,25 milijardi korisnika u dobi od 15 i više godina, smanjenje je manje od očekivanog.
  21 svi 2024 Dan plavog irisa
  Dan plavog irisa se obilježava posljednju subotu u svibnju s ciljem podrške udrugama osoba sa stomom, informiranjem javnosti o problemima ovih osoba među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva.
  U svrhu praćenja zdravstvene ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju na javnim slavinama 16. svibnja 2024. izvršeno je uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju na javnoj slavini na starom Židovskom groblju u Osijeku, od strane djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
  Svjetski dan štitnjače obilježava se diljem svijeta svake godine 25. svibnja s ciljem podizanja svijesti o bolestima štitnjače, s posebnim naglaskom na pravovremenu dijagnostiku, liječenje i prevenciju. Posvećen je svim ljudima s bolestima štitnjače te svim istraživačima i liječnicima koji proučavaju i liječe bolesti štitnjače.
  U svrhu praćenja zdravstvene ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju na javnim slavinama 13. svibnja 2024. izvršeno je uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju na javnoj slavini na groblju Briješće u Osijeku, od strane djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
  U svrhu praćenja zdravstvene ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju na javnim slavinama 9. svibnja 2024. izvršeno je uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju na javnoj slavini na mjesnom groblju u naselju Retkovci, od strane djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
  2005. godine inicirala ga je Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije s temom: „Znaj svoje brojke“ a ovogodišnji je slogan "Točno izmjerite svoj krvni tlak, kontrolirajte ga, živite dulje". Cilj obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije je podizanje svijesti javnosti, informiranje i edukacija opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije te posljedično prevenciji moždanog udara, srčanog udara te drugih srčanih i bubrežnih bolesti.
  Hrvatski Sabor je 9. ožujka 2022. donio Odluku o proglašenju Hrvatskog dana dijabetesa (šećerne bolesti) 14. svibnja. Obilježavanje ovog dana će doprinijeti utjecaju na unapređenje zdravlja, sprječavanju, ranom otkrivanju i liječenju šećerne bolesti i njenih komplikacija te podizanju kvalitete života oboljelih.
  Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara obilježava se 12. svibnja, u spomen na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva, bolničarke Florence Nightingale. Svake godine Međunarodno vijeće medicinskih sestara (ICN) određuje temu, a za 2024. godinu tema je „Naše medicinske sestre. Naša budućnost. Ekonomska moć skrbi.“
  U svrhu praćenja zdravstvene ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju na javnim slavinama 26. travnja 2024. izvršeno je uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju na javnoj slavini u Osijeku, Ulica Ivana Gorana Kovačića, od strane djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.