Voditelj Odjela:
Mirela Šimović, dipl.ing.preh.teh, univ.spec.techn.aliment.
Zaštita zdravlja potrošača od zaraznih bolesti te opskrba zdravstveno ispravnom i kvalitetnom hranom glavni je zadatak Odjela za mikrobiologiju hrane i premeta opće uporabe (POU) Službe za zdravstvenu ekologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
U svrhu sprečavanja nastanka i širenja zaraznih bolesti porijeklom iz hrane u Odjelu za mikrobiologiju hrane i POU provodi se kontrola mikrobiološke ispravnosti hrane, hrane za životinje i POU u svim fazama proizvodnje, prerade, distribucije i skladištenja kao i kontrola mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom sukladno važećim zakonima, propisima i standardiziranim metodama.
Laboratorij za mikrobiologiju hrane je Službeni laboratorij i svake godine provodi analizu hrane u svrhu monitoringa sukladno zahtjevima nadležnih tijela RH te sudjeluje u epidemiološkim izvidima tijekom trovanja uzrokovanog hranom.
Laboratoriji: