Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  RSS

  Novosti

  Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine je naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.
  U svrhu praćenja zdravstvene ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju na javnim slavinama 4. listopada 2023. izvršeno je uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju na javnim slavinama na području Grada Valpova od strane djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
  Praćenje kvalitete zraka je 8.10.2023. godine provedeno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na području Osijeka (Trg Ante Starčevića, Trg svetog Trojstva, Donji grad i Retfala),Brijesta (naselje), Brijest (požarište) i Antunovca. Rezultati praćenja kvalitete zraka prikazuju kvalitativne i preliminarne podatke, odnosno kemijske spojeve koji su u trenutku mjerenja bili prisutni na određenoj lokaciji:
  Praćenje kvalitete zraka je 07.10.2023. godine provedeno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na području Osijeka (Trg Ante Starčevića, Trg Svetog Trojstva, Donji Grad i Retfala), Brijesta (naselje), Brijest (požarište) i Antunovca. Rezultati praćenja kvalitete zraka prikazuju kvalitativne podatke, odnosno spojeve koji su prisutni prema lokaciji mjerenja:
  Osijek 1 (raskrižje ulice kneza Trpimira i Europske avenije) - indeks kvalitete zraka: PRIHVATLJIVO Osijek 2 (Donji Grad, kod Osnovne škole Ljudevita Gaja) - indeks kvalitete zraka: LOŠE
  Praćenje kvalitete zraka je 06.10.2023. godine provedeno na području Osijeka, Brijesta (naselje), Brijest (požarište), Antunovca, Ernestinova i Hrastina. Rezultati praćenja kvalitete zraka pokazuju smanjenje koncentracije detektiranih spojeva (formaldehida, acetaldehida, ksileni, stiren, fenoli, benzen i etilen) na svim lokacijama te su posebice na lokacijama izvan Brijesta detektirane u vrlo niskim koncentracijama. Praćenje kvalitete zraka se nastavlja tijekom sutrašnjeg dana.
  Povodom požara na deponiji plastike Drava International d.o.o. stručnjaci županijskih zavoda neprestano prate kvalitetu zraka na zahvaćenom području Osječko-baranjske županije. Praćenje se dana 05.10. 2023. godine provelo na području Osijeka, Brijesta, Antunovca, Ivanovca, Ernestinova, Antunovca, Čepina, Hrastina i Šodolovaca.
  Dana 04.10.2023. izvršena su mjerenja kvalitete zraka od strane stručnjaka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar“ na prijenosnom uređaju GCMS (Torion T9). Mjerenjima se obuhvatilo više lokacija zahvaćenog područja. Na području grada Osijek nisu utvrđene onečišćujuće tvari, kao i na području Tenje, Ernestinova, Ivanovca.
  Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u koordinaciji je sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožerom civilne zaštite Grada Osijeka, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i svim interventnim službama. Neprekidno smo u kontaktu s HZJZ, te još dva županijska zavoda za javno zdravstvo koji raspolažu adekvatnim mjernim instrumentima za utvrđivanje kvalitete zraka prema važećoj zakonskoj legislativi. Prve rezultate mjerenja očekujemo večeras.
  OSLOBODIMO MOĆ ZNANJA DA ZAUSTAVIMO NAJVEĆEG SVJETSKOG UBOJICU: KARDIOVASKULARNU BOLEST Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Udruga kardiovaskularnih bolesnika Osijek, Gradsko društvo Crveni križ Osijek, Zavod za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Osijek i Medicinska škola Osijek obilježiti će Svjetski dan srca u subotu 30. rujna 2023. u Osijeku, na trgu Ante Starčevića, od 10 do 13 sati.
  Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za uspješne prijavitelje u okviru ograničenog poziva na dodjelu bespovratnih sredstava: "C5.1.R3-11 Centralno financiranje specijalizacija"
  U svrhu monitoringa izvršeno je uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju iz lokalne vodoopskrbe naselja Novi Bezdan od strane djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije.
  Zbog godišnjeg remonta tvrtke DS Smith Belišće Croatia d.o.o. u razdoblju od 13.9. do 22.9.2023. na području Grada Belišće i Općine Marijanci voda ne preporučuje za ljudsku potrošnju.
  OSLOBODIMO MOĆ ZNANJA DA ZAUSTAVIMO NAJVEĆEG SVJETSKOG UBOJICU: KARDIOVASKULARNU BOLEST Svjetski dan srca podsjetnik je svima diljem svijeta da se brinu o svom srcu. Ovogodišnja kampanja usmjerena je na ključni korak: upoznajmo svoja srca!
  Dana 18. kolovoza 2023. godine djelatnici Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izvršili su uzorkovanje vode za kupanje na Bajeru Jug II. Vizualnim pregledom kupališta utvrđena je mogućnost prisutnosti cijanobakterija.
  U svrhu praćenja zdravstvene ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju na javnim slavinama 31. srpnja 2023. izvršeno je uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju na javnoj slavini u Bijelom Brdu, Nikole Tesle bb, groblje, od strane djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
  Ispitivanjem uzoraka vode za ljudsku potrošnju iz individualnog bunara u mjestu Bistrinci, Svetište svete Ane (od 12. srpnja 2023. godine) utvrđene su NESUKLADNOSTI rezultata analize s maksimalno dopuštenim koncentracijama ...
  Privatni iznajmljivači koji u sklopu svojih smještajnih kapaciteta imaju unutarnje, vanjske i whirpool bazene u obvezi su osigurati zdravstveno ispravnu vodu za korisnike svojih bazena sukladno važećim zakonskim propisima.
  U svrhu monitoringa, 13. lipnja 2023. godine izvršeno je uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju iz lokalne vodoopskrbe naselja Novi Bezdan od strane djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije.
  U svrhu monitoringa izvršeno je uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju iz lokalne vodoopskrbe naselja Josipovac Punitovački od strane djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije.