Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  RSS

  Novosti

  23.04.2022. održan je SIZOS - Zdravstveni simpozij Osijek na kojem je predavanje pod nazivom "Prekomjerna tjelesna masa i debljina kod školske djece" održala naša liječnica iz Službe za školsku i sveučilišnu medicinu Ivana Šimić, dr.med.
  05.05.2022. u Osnovnoj školi Josipovac održana je radionica u sklopu Festivala znanosti pod vodstvom doc. dr. sc. Vesne Bilić-Kirin, dr.med, Ivane Šimić, dr.med i dr.sc. Jelene Kovačević, dr.med.
  Ukoliko ste zainteresirani za dobrovoljno (besplatno) cijepljenje protiv Humanog papiloma virusa(HPV-a) možete se javiti na službu za školsku medicinu!
  Radi smanjene potrebe testiranja na SARS-CoV-2 na lokaciji Dom zdravlja Đakovo, daljnja testiranja će se provoditi prema slijedećem rasporedu:
  7. travnja 1948. osnovana je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) te se od tada svake godine tog datuma obilježava Svjetski dan zdravlja s ciljem stavljanja naglaska na određenu zdravstvenu temu.
  Svjetski dan borbe protiv alkoholizma obilježava se 1. travnja te isti upozorava na ovaj značajni javnozdravstveni problem današnjice. Ovisnost o alkoholu nije samo zdravstveni već i društveni problem s mnoštvo reperkusija po suvremeno društvo.
  Uzročnik tuberkuloze, Mycobacterium tuberculosis, otkriven je 24. ožujka 1882. godine. Identifikacija uzročnika bila je važan korak prema kontroli i eliminaciji tuberkuloze. Sto godina kasnije, taj je datum proglašen Svjetskim danom borbe protiv tuberkuloze. Cilj je podići svijest o tuberkulozi i njenom utjecaju na današnji svijet.
  Down Syndrom International (DSI) službeno je odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Taj datum odabran je kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma, genetskog poremećaja uzrokovanog trisomijom 21. kromosoma.
  Od ponedjeljka, 7. 3. 2022. godine TESTIRANJE NA SARS-CoV-2 će se provoditi OD PONEDJELJKA DO PETKA u vremenu od 08:00 do 10:00 sati.
  Obveznici upisa u osnovnu školu za školsku godinu 2022./2023. godinu su djeca rođena u razdoblju od 1. travnja 2015. do 31. ožujka 2016. godine i djeca kojoj je u školskoj godini 2021./2022. odgođen upis u prvi razred osnovne škole.
  Od srijede, 2. ožujka 2022. godine UKIDA SE TESTIRANJE IZ AUTOMOBILA „DRIVE-IN“ na SARS-CoV-2 virus na lokaciji kod dvorane Gradski vrt. TESTIRANJE NA SARS-CoV-2 provoditi će se isključivo na označenom punktu ispred zgrade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, adresa: Franje Krežme 1, Osijek. Testiranje se provodi od ponedjeljka do subote u vremenu od 08:00 do 10:00 sati temeljem izdane e-uputnice liječnika primarne zdravstvene zaštite ili na vlastiti zahtjev uz plaćanje.
  Unatoč svim naporima koje smo poduzeli kako bismo svim sugrađanima omogućili dostupnost cijepljenja protiv bolesti COVID-19 , ipak je još uvijek u nekoliko Općina u Osječko-baranjskoj županiji procijepljenost je niska (ispod 40% ukupnog stanovništva).
  Sistematski pregledi se obavljaju u ambulantama školske medicine ili adekvatnim prostorijama škole. O terminu i mjestu pregleda djeca i roditelji će biti pravovremeno obaviješteni putem škole.
  Svake se godine 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, inicijativa Unije za međunarodnu kontrolu raka (UICC) iz 2000. godine koja ujedinjuje svjetsko stanovništvo u borbi protiv raka.
  Što je Humani papiloma virus, kolika je učestala infekcija i kako se možemo zaštiti, možete pročitati u nastavku
  PCR testiranje na SARS-COV-2 provodi se na novoj lokaciji - bivša psihijatrijska ordinacija dr.Ramčić. Na lokaciju novog punkta za testiranje može se doći kroz park, u produžetku nakon prostorija Službe za epidemiologiju, a samo testiranje će se vršiti kroz prozor ordinacije.
  Roditelji/skrbnici koji žele da se njihova djeca cijepe, za cijepljenje protiv COVID-19 trebaju se javiti izabranom pedijatru odnosno izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom školskom liječniku.
  Na lokaciji Dom zdravlja Đakovo - prostor bivšeg rodilišta na adresi Ul. Petra Preradovića 2, provodi se PCR testiranje na SARS-CoV-2 na uputnicu. Na testiranje može se doći samo uz prethodnu narudžbu od strane izabranog liječnika ili pedijatra ponedjeljkom, srijedom i petkom u vremenu od 08:00 do 10:00 sati.
  Djeca imaju znatno manji rizik od teških oblika bolesti i smrti od COVID-19 nego odrasli. No, tijekom školske godine nužna su okupljanja i grupiranja djece i mladih, što povećava rizik za širenje bolesti COVID-19. Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi 12 i više godina je povoljan, a snažnije preporučujemo cijepljenje djece koja pripadaju sljedećim skupinama:
  Testirali ste se na SARS-CoV-2 i dobili ste pozitivni nalaz ili ste bili u kontaktu s osobom koja je pozitivna na koronavirus. Niste još cijepljeni protiv bolesti COVID-19 i htjeli bi se cijepiti. Potrebni su Vam odgovori na sljedeća pitanja: