Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  RSS

  Novosti

  Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se svakog 1. prosinca kako bi se podigla svijest kod ljudi o HIV/AIDS-u i pokazala njihova međusobna solidarnost. Ovogodišnja globalna tema je "Neka zajednice vode", koja naglašava vodeću ulogu koju ljudske zajednice imaju ili moraju imati u borbi protiv HIV pandemije.
  Sada, već tradicionalno se održava stručna edukacija za prosvjetne djelatnike, stručne službe u osnovnim i srednjim školama, socijalne radnike, predškolske ustanove na području Osječko - baranjske županije. Radosni smo zbog velikog interesa i 120 nazočnih sudionika ove edukacije, koja se održavala 22. studenog 20023. god. u prostorijama Vikarijata Osijek.
  20 stu 2023 OBAVIJEST ZA VINARE
  Koliko kalorija ima u čaši vina? Od 08. prosinca 2023. godine stupa na snagu Uredba EU o obveznom navođenju nutritivne deklaracije na vinima!!! Svi vinari koji plasiraju svoje proizvode na tržište Europske unije morat će na svojim vinima istaknuti uz ostale zahtijevane podatke i NUTRITIVNU VRIJEDNOSTI na etiketi boca.
  Provjerite ispravno provođenje higijene u vašim objektima te osigurajte poštivanje zakonskih propisa. Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (»Narodne novine« br.79/07, 113/08, 43/09,130/17, 114/18, 47/20, 134/20, 143/21 ) u objekte koji podliježu sanitarnom nadzoru spadaju i one djelatnosti koje pružaju usluge njege ili uljepšavanja lica i tijela osoba kao i poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice.
  U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije započinje testiranje na hripavac molekularnom metodom. Uzorkovanje za pretragu obavlja se od ponedjeljka do petka od 8:00 do 10:00 sati na lokaciji Franje Krežme 1, Osijek (javiti se na prozor prijemne ambulante Službe za mikrobiologiju).
  Pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo započela je s radom Info linija za ovisnosti koja je namijenjena pružanju informacija građanima kome se obratiti za savjet ili pomoć ukoliko oni ili netko njima blizak ima problem s drogom, alkoholom, kockanjem, igranjem video igara ili prekomjernim provođenjem vremena na Internetu.
  Danas je održana dodjela nagrada u sklopu natječaja za najbolji edukativno-informativni video na temu ovisnosti kao jedna od aktivnosti projekta Prevencija ovisnosti o alkoholu kockanju i novim tehnologijama na području Osječko-baranjske županije.
  Ovo je uputa za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tekućine s obzirom na to da do sada nije poznato o kojem se sredstvu radi, izostavljen je savjet o pijenju vode. Preporuke se mogu izmijeniti ovisno o rezultatima provedenih laboratorijskih analiza, a u slučaju izmjene, upute će biti objavljene na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.
  15. studenoga 2023. - svečano otvaranje obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, predstavom "Čovjek i život:Lekcija 1", u izvedbi Kazališne družine "Ivana Brlić Mažuranić" Slavonski brod, koja će se održati u Velikoj svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta s početkom u 18:00 sati uz prethodnu press konferenciju s početkom u 17:30 sati.
  Movember je pokret obilježavanja studenog kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca. Fokus je na zdravstvenim problemima koji pogađaju muškarce, kao što su rak prostate i rak testisa, ali i na često zanemarenim poteškoćama vezanim uz mentalno zdravlje i samoubojstvima.
  👉Obilježit će se 11.11. s početkom u 10 sati u trgovačkom centru Portanova, Svilajska 31a‼ Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek, Klinika za unutarnje bolesti Kliničkog bolničkog centra Osijek, Dom zdravlja Osijek, Medicinska škola Osijek, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Udruga studenata Medicinskog fakulteta obilježit će Svjetski dan šećerne bolesti 11. studenog s početkom u 10 sati u trgovačkom centru Portanova, Svilajska 31a.
  Svjetski dan dijabetesa (WDD) pokrenuli su 1991. IDF (International Diabetes Federation) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kao odgovor na sve veće prijetnje zdravlju koju predstavlja dijabetes. Svjetski dan dijabetesa postao je službeni dan Ujedinjenih naroda 2006. godine donošenjem Rezolucije Ujedinjenih naroda 61/225. Obilježava se svake godine 14. studenoga, na rođendan Sir Fredericka Bantinga, koji je zajedno s Charlesom Bestom 1922. otkrio inzulin.
  Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine je naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.
  U svrhu praćenja zdravstvene ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju na javnim slavinama 4. listopada 2023. izvršeno je uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju na javnim slavinama na području Grada Valpova od strane djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
  Praćenje kvalitete zraka je 8.10.2023. godine provedeno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na području Osijeka (Trg Ante Starčevića, Trg svetog Trojstva, Donji grad i Retfala),Brijesta (naselje), Brijest (požarište) i Antunovca. Rezultati praćenja kvalitete zraka prikazuju kvalitativne i preliminarne podatke, odnosno kemijske spojeve koji su u trenutku mjerenja bili prisutni na određenoj lokaciji:
  Praćenje kvalitete zraka je 07.10.2023. godine provedeno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na području Osijeka (Trg Ante Starčevića, Trg Svetog Trojstva, Donji Grad i Retfala), Brijesta (naselje), Brijest (požarište) i Antunovca. Rezultati praćenja kvalitete zraka prikazuju kvalitativne podatke, odnosno spojeve koji su prisutni prema lokaciji mjerenja:
  Osijek 1 (raskrižje ulice kneza Trpimira i Europske avenije) - indeks kvalitete zraka: PRIHVATLJIVO Osijek 2 (Donji Grad, kod Osnovne škole Ljudevita Gaja) - indeks kvalitete zraka: LOŠE
  Praćenje kvalitete zraka je 06.10.2023. godine provedeno na području Osijeka, Brijesta (naselje), Brijest (požarište), Antunovca, Ernestinova i Hrastina. Rezultati praćenja kvalitete zraka pokazuju smanjenje koncentracije detektiranih spojeva (formaldehida, acetaldehida, ksileni, stiren, fenoli, benzen i etilen) na svim lokacijama te su posebice na lokacijama izvan Brijesta detektirane u vrlo niskim koncentracijama. Praćenje kvalitete zraka se nastavlja tijekom sutrašnjeg dana.
  Povodom požara na deponiji plastike Drava International d.o.o. stručnjaci županijskih zavoda neprestano prate kvalitetu zraka na zahvaćenom području Osječko-baranjske županije. Praćenje se dana 05.10. 2023. godine provelo na području Osijeka, Brijesta, Antunovca, Ivanovca, Ernestinova, Antunovca, Čepina, Hrastina i Šodolovaca.
  Dana 04.10.2023. izvršena su mjerenja kvalitete zraka od strane stručnjaka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar“ na prijenosnom uređaju GCMS (Torion T9). Mjerenjima se obuhvatilo više lokacija zahvaćenog područja. Na području grada Osijek nisu utvrđene onečišćujuće tvari, kao i na području Tenje, Ernestinova, Ivanovca.