Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  Dan plavog irisa

  21 svi 2024

  Dan plavog irisa se obilježava posljednju subotu u svibnju s ciljem podrške udrugama osoba sa stomom, informiranjem javnosti o problemima ovih osoba među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva.

  2020. godine je u Svijetu registrirano 1,93 milijuna novooboljelih i 940.000 umrlih od raka debelog crijeva, a procjenjuje se da će 2040. godine biti 3,2 milijuna novooboljelih (povećanje za 62%) i 1,6 milijuna umrlih (povećanje za 73%) od ove bolesti. Rak debelog crijeva je u Hrvatskoj drugi najčešći oblik raka u osoba oba spola: u žena iza raka dojke, a u muškaraca iza raka prostate i pluća. Rak debelog crijeva je u Hrvatskoj treći najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka prostate i pluća) i drugi u žena (iza raka dojke). 2021. u Hrvatskoj je registrirano 3.706 novooboljelih osoba (222 u našoj županiji), a u 2022. je od te bolesti umrlo 2.056 osoba u Hrvatskoj i 137 u županiji. U Hrvatskoj se od 2007. provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva kojim su obuhvaćene sve osobe u dobi od 50 do 74 godine života. Osobe se pozivaju svake dvije godine na sudjelovanje u Programu. Sve osobe koje pošalju potpisan i ispunjen formular pristanka dobit će na kućnu adresu testove za nevidljivo krvarenje u stolici s detaljnim uputama o načinu testiranja.  

  Cilj obilježavanja Dana plavog irisa je povećati svijest o raku debelog crijeva i povećati odaziv osoba na testiranje u sklopu Nacionalnog programa.

  U subotu, 25. svibnja 2024. obilježit će se Dan plavog irisa na Trgu Ante Starčevića od 10 do 13 sati u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Kliničkog bolničkog centra Osijek, Gradske lige protiv raka i Invalidskog društva ILCO Osijek. Građani će ovom prilikom dobiti informativne materijale o raku debelog crijeva, a prisutni stručnjaci će biti na raspolaganju za savjetovanje u vezi ove bolesti i njenog ranog otkrivanja.

  Koordinator Nacionalnog programa
  ranog otkrivanja raka debelog crijeva
  za Osječko-baranjsku županiju

  izv.prof.prim.dr.sc. Senka Samardžić, dr.med.

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori