Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  Rezultati ispitivanja kvalitete zraka uslijed požara

  06 lis 2023

  Povodom požara na deponiji plastike Drava International d.o.o. stručnjaci županijskih zavoda neprestano prate kvalitetu zraka na zahvaćenom području Osječko-baranjske  županije. Praćenje se dana 05.10. 2023. godine provelo na području Osijeka, Brijesta, Antunovca, Ivanovca, Ernestinova, Antunovca, Čepina, Hrastina i Šodolovaca.

  Rezultati ispitivanja pokazali su kako se radi o lokalnom onečišćenju jer su mjerni instrumenti zabilježili neznatno povećanje vrijednosti praćenih onečišćujućih tvari u zraku koje su nastale sagorijevanjem plastike (formaldehid, acetaldehid, ksileni, stiren, fenoli, benzen i etilen).

  Preporučena mjera opreza za građanstvo je čim manje izlaganje mjestima na kojima se osjeti miris paleži, a ukoliko se nalaze u neposrednoj blizini požarišta i na pravcima širenja dima da zatvore prostorije kako bi se minimalizirala izloženost.

  Iako pri ovakvim incidentima nastaju toksični spojevi koji mogu štetno djelovati na ljudsko zdravlje, međutim ti učinci se manifestiraju samo pri njihovoj dugotrajnoj izloženosti.

  S obzirom da je požar pod nadzorom, za očekivati je da neće doći do povećanja vrijednosti praćenih parametara onečišćujućih tvari u zraku te da nema razloga za zabrinutost.

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori