Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori

  Oprostite - ovaj proizvod nije više dostupan.

  Komarci

  Epidemiološki značaj: prijenosnici malarije, arbovirusnih infekcija kao npr. žute groznice, virusa Dengue, Chikungunye, virusa Zapadnog Nila, virusa Zika i dr. te filarijaze.

  Komarci i njihovi razvojni oblici suzbijaju se radi sprječavanja pojave zaraznih bolesti pučanstva, smanjenja uzrokovanja kožnih problema, urtika, eritema, alergijskih promjena nastalih ubodima komaraca i sekundarnih infekcija zbog oštećenja kože nastalog češanjem i grebanjem te uzrokovanja smetnji pri normalnom odvijanju svakodnevnih aktivnosti domicilnog pučanstva i turista.

  U Republici Hrvatskoj zabilježeno je više od 50 vrsta komaraca od ukupno stotinjak zabilježenih u Europi. Osim drugih vrsta komaraca koji su na našem području uglavnom molestanti, suzbijanje vrste Aedes albopictus (Skuse, 1894) ili azijskog tigrastog komarca od izuzetne je javnozdravstvene važnosti za Republiku Hrvatsku. Aedes albopictus komarac je jugoistočno-azijskog podrijetla koji bi zahvaljujući svojoj prilagodljivoj biološkoj naravi sa sposobnošću preživljavanja zime te izvanrednom agresivnošću prema novim prostorima kombiniranim s klimatskim promjenama te svojom važnošću kao vektor zaraznih bolesti u bliskoj budućnosti mogao predstavljati veliki javnozdravstveni problem za cijelu Republiku Hrvatsku. Prvi nalaz komarca Aedes albopictus u Republici Hrvatskoj evidentiran je krajem listopada 2004. godine u umjetnom leglu (odbačena zahodska školjka) u šumi u zagrebačkom naselju Prečko. Od 2005. godine širenje komarca Aedes albopictus evidentirano je u gotovo svim županijama Republike Hrvatske, što je i potvrđeno nacionalnim sustavom praćenja (monitoringom) invazivnih vrsta komaraca na području Republike Hrvatske.

  Ako imate problema s komarcima, nazovite nas na 031-225-721 ili nam pošaljite e-mail na zz-ddd-komarci@zzjzosijek.hr

  0.0 0
  Napišite svoj osvrt Zatvori
  *
  *
  • Loše
  • Izvrsno
  *
  *
  *
  0Types Available
  Ovaj proizvod je rasprodan.