Pretraga
Usluge
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  Mosquito Control in Cross-border Area 2

  Mosquito Control in Cross-border Area 2

  O projektu:  

  Svake godine povećava se broj zabilježenih slučajeva zaraze bolestima koje prenose komarci (MBD – MOSQUITO BORNE DISEASES) u Europi, a ona najopasnija, malarija, i u svijetu. Klimatskim promjenama svjedoče sve učestalije poplave koje pružaju odlične preduvjete za povećanje populacije komaraca u regiji, budući komarci trebaju vodu za razvoj. Od 2010. godine područja obuhvaćena projektom suočavaju se  s problemima povezanim s prisutnošću malarije, chikungunya i denga groznice, koje u najgorim slučajevima dovode do smrti zaraženih pacijenata.

  Opći cilj projekta je poboljšanje javnozdravstvenih usluga vezanih uz MBD uvođenjem sustava nadzora s ciljem utvrđivanja prisutnosti invazivnih vrste komaraca i njihove kontrole u prekograničnom području.

  Tijekom implementacije projekta MOS-Cross podignuta je razina svijesti javnosti i prikupljeni su prvi podatci o MBD. Projekt MOS-Cross provodio se od 15.07.2017.-14.10.2019. i bio je sufinanciran sredstvima EU kroz program prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija, prvi poziv. MOS Cross2 je utemeljen na ovim spoznajama i  povećanom kapacitetu institucija  postignutim tijekom  provedbe  projekta. Jedni od ciljeva ovog projekta su analiza patogena (malarija, chikungunya i denga groznica). Tijekom provedbe projekta uvest će se „Poboljšani  zajednički protokol u slučaju epidemije MBD“.

  Trajanje projekta: 15. 3. 2021. -14. 3. 2023. (24 mjeseca)

  Ukupni proračun:  984 670. 78 €

  Sufinancirano sredstvima EU: 836 970.14 €

  Prioritetna os: Unaprjeđenje kvalitete zdravstvenih i socijalnih usluga te poboljšanje zdravlja populacije

  Nositelj projekta: Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-Baranjske županije

  Partneri projekta: Zavod za javno zdravlje Sombor, Zavod za javno zdravstvo Požeško- Slavonske županije, Fond “Evropski poslovi” autonomne pokrajine Vojvodine, Institut za javno zdravlje  Vojvodina

  Projekt je  sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, u sklopu programa Interreg-IPA CBC Croatia- Serbia.

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori